TIBBİ BÖLÜMLER
- Anasayfa
- Tıbbi Bölümler
- Diyetisyen
Diyetisyen
Toplumda sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulmasını hedefleyen Erzurum Özel Buhara Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümü:
Beslenme ve diyet bölümünde ; hastalıkların önlenmesi ve var olan hastalıkların tedavi edilmesi için beslenme bilincinin oluşturulması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla yatan veya ayaktan başvuran her yaş gurubuna beslenme tedavi hizmeti sunulmaktadır.
Kronik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisinden vejeteryan beslenmeye, çocukluktan yetişkinliğe, gebelikten emzikliliğe ve yaşlılık dönemine kadar geniş bir alanda diyet danışmanlığı veren Beslenme ve Diyet polikliniğimiz, sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda doğru, yeni ve bilimsel bilgilerle danışanlarına hizmet vermektedir.
Buhara Hastanesi Beslenme ve Diyet polikliniğimizde bulunan son teknolojiye uygun analiz cihazı ile danışanlarımızın vücut yağ, su, yağsız kitle, mineral, protein ağırlığı, vücut yağının bölgesel dağılımı, bel çevresi – kalça çevresi oranı ve vücut yaşı ölçülerek hazırlanacak beslenme programı öncesi vücut analizi değerlendirmeleri yapılmaktadır.
Daha sonra, kişinin beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve kan bulguları doğrultusunda, sağlığı koruyucu ve bazı durumlarda tedavi edici özellikte olan kişiye özel beslenme tedavisi planlanmakta ve düzenli olarak takibi yapılmaktadır. Sağlıklı bir şekilde ideal kiloya ulaşan kişiye koruma programı verilmektedir.Beslenme ve diyet polikliniğinde sağlığı koruyucu ve tedavi edici olarak;
- Bireysel Beslenme Danışmanlığı
- Sağlıklı Kilo Yönetimi Programı
- Sağlıklı Kilo Alma Programı
- Sağlıklı Kilo Verme Yönetimi Programı
- Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi
- Kalp- Damar Hastalıklarında Beslenme Programı
- Böbrek Hastalıklarında Beslenme Programı
- Kanserde Beslenme Programı
- Çocukluk Çağı Beslenmesi
- Ergenlik Dönemi Beslenmesi
- Kadınlar ve Beslenme
- Gebelik Dönemi Beslenmesi
- Emziklilik Dönemi Beslenmesi
- Menapoz Döneminde Özel Beslenme
- Yaşlılık Dönemi Beslenmesi
- Ramazanda Beslenme
hizmetleri verilir ve düzenli takibi sağlanır.
Metabolik ve Bariatrik Cerrahi (Obezite) :
Obezitede kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olan cerrahi tedavi kısaca kilo verdirmeye yönelik yapılan ameliyatlardır. Obezite temelde ömür boyu süren kronik bir hastalıkken, obezite cerrahisi yeni bir hayat yolculuğunun başlangıcını oluşturur. Cerrahi ameliyat sonrasında ömür boyu sürdürülecek sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde uzun süreli fayda sağlanabilir. Ameliyat sonrasında hızlı bir zayıflama süreci gerçekleşirken, zayıflamak kadar sağlıklı kalabilmek de çok önemlidir.Tüm bu nedenlerden dolayı obezite cerrahisi hastaları büyük bir hassasiyetle takip edilmektedir.
Cerrahi tedaviyi kabul eden hasta operasyondan önce diyet polikliniğine getirilerek analiz cihazından geçirilir. Hastanın ameliyat öncesi kilosu, vücut yağ, su, yağsız kitle, mineral, protein ağırlığı, vücut yağının bölgesel dağılımı, bel çevresi – kalça çevresi oranı ve vücut yaşı ölçülerek kayıt altına alınır. Hastaya mevcut beslenme alışkanlıkları sorulur. Hastanın besin tüketim sıklığı ve 24 saatlik besin tüketim kaydı alınır. Hastanın ağırlık kaybı denemelerindeki başarısızlık nedenleri, beslenmeyle ilintili hastalıkları, besin alerjileri sorgulanır.
Ardından hastaya ameliyat sonrası beslenme programının nasıl olacağı genel hatlarıyla anlatılır ve ameliyat sonrası hedeflerden bahsedilir. Cerrahi müdahale sonrası sık karşılaşılan sorunlar( dehidrasyon, bulantı- kusma , ishal, dumping , tıkanma vb. ) ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri anlatılır.
Hasta ameliyat olduğu günden itibaren klinikte diyetisyenlerimiz tarafından takip edilir. Hastaya uygun menü çıkartılır ve hastanın her gün bu menüden ne kadar tükettiği kontrol edilir. İlk gün tamamen sıvı diyet başlanır. Daha sonra hastanın tolerasyon durumuna göre yumuşak, püre edilmiş besinlere ardından katı besinlere geçiş yapılır. Bu geçiş aşamaları diyetisyenimiz tarafından adım adım kontrol edilir.
Hasta taburcu olmadan önce eve gittiğinde nasıl beslenmesi gerektiği detaylı bir şekilde anlatılır ve evde uygulayacağı beslenme programı hazırlanıp hastaya verilir.
Taburcu olduktan sonra sağlıklı beslenme bilincine sahip ve değişen beslenme düzenini benimsemiş olan hasta iki haftalık periyotlarla takibe alınır. Bu dönemde hasta her geldiğinde analiz cihazından geçirilir, kilo kaybediyor mu, verilen kilo korunuyor mu, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı oturtuldu mu, vitamin- mineral eksikliği var mı gibi durumları değerlendirilir.
Yatan hasta hizmetleri:
Yatan hastalara ,hastalığından veya uygulanan tıbbi tedaviden (cerrahi ,ilaç ,vb )dolayı oluşan değişikliklere ve hastanın genel tablosuna göre iyileşme sürecini destekleyecek beslenme tedavisi uygulanır.Hastanın tedavisine uygun olarak planlanan menünün hazırlanmasından hastaya ulaşmasına kadar geçen süre içindeki tüm kontroller diyetisyenimiz tarafından büyük bir titizlikle yapılmaktadır.
Gerektiğinde hastalara, hastanede kaldıkları süre içinde, evdeki beslenmeleri hakkında eğitim verilip beslenme tedavileri düzenlenmektedir.
Farkımız; kişiye özel beslenme programları ile birlikte seanslar süresinde hedeflenen kiloya ulaşmak, doğru menü oluşturma ve sonrasında da kişiye hayat boyu sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmaktır.
Diyetisyenlerimiz
Bölümlerimiz
- Acil Servis
- Ameliyathane
- Anestezi
- Beyin Ve Sinir Cerrahisi
- Cildiye ( Güzellik Merkezi)
- Çocuk Sağlığı
- Dahiliye
- Diş
- Diyetisyen
- Erişkin Yoğun Bakım
- Fizik Tedavi
- Genel Cerrahi
- Göğüs Hastalıkları
- Göz
- Kadın Hastalıkları Ve Doğum
- Kalp Ve Damar Cerrahisi
- Kardiyoloji
- Kulak Burun Boğaz
- Merkezi Laboratuvar
- Mikrobiyoloji Ve Enfeksiyon Hastalıkları
- Nöroloji
- Ortopedi Ve Travmatoloji
- Psikiyatri
- Psikolog
- Radyoloji
- Üroloji
- Yeni Doğan Yoğun Bakım
Çalışma Saatlerimiz
- PZT-CUM 09:00 - 17:00
- Cumartesi 09:00 - 13:00