- Anasayfa
- OBEZİTE MERKEZİ
1. Obezite nedir?
Bireylerin yaş, cinsiyet, genetik faktörler, fizyolojik özellikler gibi bir çok faktöre bağlı olarak değişken olan belirli günlük enerji ihtiyaçları vardır. Alınan enerji ile harcanılan enerjinin dengesinin sağlanamaması birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi sağlığı bozacak şekilde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlamıştır.
2. Kimlere obez tanısı konulur?
Kilogram olarak ağırlığınızın metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilen vücut kitle indeksi değeri 30’un üzerinde olan kişilere obez tanısı konulur.
3. Obezitenin sebep olduğu hastalıklar nelerdir?
Obezite hastalığı beraberinde çeşitli sağlık sorunları getirmektedir. Obezite diyabet, hipertansiyon, osteoartrit, safra kesesi hastalıkları, felç, astım, uyku apnesi, koroner arter hastalıkları, kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri, solunum zorluğu, gebelik komplikasyonları gibi birçok sağlık problemine yol açmaktadır.
4. Hastanemizde uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir?
Hastanemizde Sleeve Gastrektomi (tüp mide-mide küçültme ameliyatı) ve Roux-en-y gastric bypass ( Mide Bypassı) obezite cerrahi işlemleri uygulanmaktadır. Ameliyatsız kilo verme çözüm yöntemi olarak da mide balonu ve mide botoksu işlemleri uygulanmaktadır.
Tüp mide ameliyatı (sleev gastroektomi) midenin yaklaşık % 80’ lik kısmının cerrahi olarak çıkarılmasıyla gerçekleştirilen bir obezite ameliyatıdır. Tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntemle uygulanır. Küçük kesiklerden karın boşluğuna girilerek ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyatın ardından mide tüpe benzer bir şekil aldığından bu ismi almıştır. Ortalama bir çay bardağı büyüklüğünde mide bırakılır. Temel amaç hastanın aldığı besin miktarını kısıtlamaktır. Cerrahi işlem sonrasında midenin hacmi küçüldüğünden dolayı hasta ciddi iştah kaybına uğrar. Tüp mide ameliyatı sonrası diyabet ve hipertansiyon hastaları üzerinde iyileşme yönünde büyük başarı oranları sağlanmıştır. Güvenli olması, ameliyat süresinin kısalığı, hastaların ameliyattan kısa bir süre sonra günlük hayatına devam edebilmesi gibi avantajları sebebiyle en sık kullanılan ameliyat yöntemlerinden biridir. Ameliyat sonrası eski kilolarını geri almaya başlayan hastalara revizyon ameliyatıda rahatlıkla yapılmaktadır. Ameliyat sonrası 24-48 saat arasında hastaya radyolojik kontrol mutlaka yapılmalıdır. Bu sayede operasyon sonrası herhangi bir komplikasyonun oluşup oluşmadığına bakılır. Ameliyat sonrası ilk ay haftada 1 kez, sonrasında 3-6-9-18 ve 24. ay kontrolleri yapılmalıdır.
Geçmişi daha derin olan bir ameliyat türüdür. Önce 30 mlt hacminde küçük bir mide oluşturulur. Bunun için yemek borusu mide bileşkesine yakın mide dokusu kullanılır. Yeni oluşturulan bu küçük mideye ince bağırsaklar belli bir mesafeden bağlanır. İki tür bypass mevcuttur. Bir türünde ince bağırsaklar hiç ayrılmadan bir halka şeklinde getirilerek mideye bağlanır. Buna “Mini Gastrik Bypass” denir. Diğer türde ise, ince bağırsak ayrılır ve bir ucu mideye diğer ucu ise yine ince bağırsağa ancak belli bir mesafeden sonra bağlanır. Buna da Roux- en-Y gastrik bypass ismi verilir. Buradaki mekanizma tüp midede olduğu gibi hem kısıtlayıcıdır (yani hasta daha sınırlı gıda miktarı tüketebilir) hem de gıdalar onikiparmak bağırsağına dökülen safra ve pankreas enzimleri ile olması gereken yerden çok daha uzak ince bağırsak bölümlerinde karşılaşır. Böylece gıdaların parçalanması ve emilmesi zorlaşır ve buna bağlı emilimi bozucu bir mekanizma eklenmiş olur. Hasta kısaca az yer ve yediğinden az yararlanır. Burada mide bağırsak sistemi hormonlarındaki değişim tüp mideye oranla daha belirgin olur. Buna bağlı olarak da açlık hissi azalır, tokluk hissi artar ve kan şekeri stabil seyreder. Avantajları arasında fazla kiloların %60-%80’ini hasta kaybedebilir. Gıda alımını kısıtlayıcı bir metodtur.
1. Obezite cerrahisi sonrası ameliyat bölgedesinde iz kalır mı?
Her ameliyatta olduğu gibi tüp mide ameliyatında da izler oluşur. Oluşan yaralar çok minik olduğundan kalıcı iz olmaması için çeşitli kremler önerilebilir. Kremlerin vücuda etkili sonuç vermesi cilt yapısına göre de değişkenlik göstermekte olduğu unutulmamalıdır.
2. Daha önceden mide balonu veya mide botoksu işlemi yapılmış bir hastaya obezite cerrahisi uygulanabilir mi?
Evet, bu tarz hastalara tüp mide ameliyatı uygulanabilir fakat ameliyat öncesi endoskopi işlemi ile mideye bakılmalıdır. Eğer midede bir hassasiyet oluşmadıysa tüp mide ameliyatı gerçekleştirilebilir.
3. Obezite cerrahisi için beni nasıl bir süreç bekliyor?
- Hastanemize başvurduğunuzda halkla ilişkiler birimi tarafından karşılanacaksınız.
- Seçim yaptığınız genel cerrahi uzmanımızla ön görüşmeniz gerçekleştirilir
- Ameliyata uygun olmanız durumunda uzman hekimimiz tarafından ameliyat olacağınız gün belirlenir.
- Ameliyat öncesi muayene olunması gereken bölümler ve tahlil-tetkikleriniz için gerekli yönlendirmeler yapılır. Bu süreçte sizlere halkla ilişkiler biriminden bir personelimiz eşlik eder.
- Muayene, tahlil ve tetkik sonuçlarınız genel cerrahi uzmanımız tarafından değerlendirilir.
- Tam donanımlı ameliyathanemizde operasyonunuz gerçekleştirilir.
- Ameliyat öncesi olduğu gibi ameliyat sonrasında da odanıza çıkarılana kadar görevlendirilen ekip arkadaşımız sizlere eşlik eder.
- Hijyenik kurallara önem verilerek dizayn edilen tek kişilik odalara yatışınız yapılır.
- Doktorunuzun belirlediği güne kadar gözlem altında iyileşme süreciniz takip edilir.
4. Obezite cerrahisi öncesi muayene olacağım bölümler nelerdir?
-Kardiyoloji Bölümü
-Göğüs Hastalıkları Bölümü
-Diyetisyen Bölümü
-Dahiliye Bölümü
-Psikiyatri Bölümüne de muayene olduktan sonra Genel Cerrahi ve Anestezi doktorlarımız tarafından tahlilleriniz ve muayene sonuçlarınız değerlendirilmeye alınır.
5. Obezite cerrahisinden ne kadar zaman sonra gebe kalabilirim?
En az 12 ay veya 18 ay gebelik planınızı ertelemeniz doğru olacaktır. Ameliyat sonrası anne adayının uygulaması gereken sıvı ağırlıklı diyet listesi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
6. Obezite cerrahisi geçirdikten sonra gebe kalırsam eski kilolarım geri gelir mi?
Kadınlarda gebelik döneminde vücut sürekli değişkenlik gösterir. Bu durumda kilo alımı gerçekleşir fakat biz bunu sağlıklı kilo adı altında değerlendiriyoruz. Anne lohusalık dönemini atlatınca fazla kilolarını verebilir.
7. Ameliyat sonrası kaç gün hastanede kalırım?
Obezite ameliyatı gerçekleştikten sonra hastanın kalış süresi iyileşme evresi doğrultusunda değişkenlik gösterir. Bu süre 3 ile 5 gün arasındadır.
8. Ameliyat sonrası için uygulanması gereken bir beslenme programı var mıdır?
Hastanemizin diyetisyeni ve genel cerrahi uzmanı kontrolü altında yaklaşık bir ay boyunca kalorisi düşük şekersiz sıvılarla beslenilir. Sonrasında püre halindeki katı besinlere geçiş yapılır. En son olarak da doktorunuzun uygun görmesi halinde katı besinler tüketilebilir. Beslenme listesi ve süreleri hastadan hastaya farklılık göstermektedir.
9. Kilo vermeye ne zaman başlarım?
Ameliyat olduktan hemen sonra kilo verilemez. Kilo verme süreci 1. aydan itibaren ivmelenmeye başlar. Kilo verme süreci diyet programına uyulması, metabolizma hızı, egzersiz programının uygulanması gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
10. Eski kilolarımı yeniden alma riskim var mı?
Evet, bu durum ihtimal dahilindedir. Bu süreçte sağlıklı beslenmeye ve egzersiz programına uymaya çok dikkat edilmelidir.
11. Ameliyat sonrası kiloya bağlı hastalıklarımdan kurtulur muyum?
Ameliyat sonrası, fazla kilolardan kaynaklı metabolik rahatsızlıklardan kurtulabilirsiniz.
12. Çalışma hayatına ne zaman sonra başlayabilirim?
Doktorunuzun onayı dahilinde 1 hafta sonra normal hayata geri dönülebilir.
13. Ameliyattan sonra takibim devam edecek mi?
Ameliyat sonrası kişinin vücudunun tepkisini gözlemleyebilmek için takip şarttır.
14. Açlık hissiyatım tamamen mi kaybolur?
Yeni oluşturulan mide hacmi normal mide hacmine göre belirgin derecede az olduğundan daha az gıda alımına sebep olur ve bu durum ameliyat öncesinde hissedilen açlık hissiyatını azaltır. Bu durumda açlık hissiyatı tamamen kaybolmaz, azalma gösterir.
15. Tüp mide ameliyatı sonrası estetik ameliyatlar ile vücuduma şekil verilebilir mi?
Tüp mide ameliyatı sonrası fazla miktarda kilo vermeye bağlı olarak vücutta sarkmalar meydana gelebilir. Bireyler bu görüntüden rahatsızlık duyuyorsa estetik ameliyatlara başvurabilirler.
16. Ameliyat sonrası hangi egzersizleri yapabilirim ?
İlk ay temposu yavaş yavaş artan yürüyüşler yapılmalıdır. İlk ayın sonunda hastamız bisiklet sürebilir, basit plates hareketleri yapabilir ve yüzebilir. 3. ayın sonunda spor eğitmenlerinin gözetimiyle ve yardımıyla ağır egzersizlere başlayabilir.
Ameliyatsız zayıflama yöntemlerinden en etkili olanıdır. Sedasyon altında endoskopi ile yerleştirilen balon boş mide hacmini azaltmaya yarar. Bu sayede kişinin açık hissi ve yemek porsiyonları azalır. Hastanemizde tercihen 6 aylık ayarlanabilir balon ugulaması yapılmaktadır. Mide içerisine yerleştirilen balonun hacmi uzman doktorumuz tarafından belirlenir. Balon hacmi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. İşlem süresi 10-15 dakikadır. İşlem sonrası sedasyonun etkisi geçtiğinde hastamız taburcu olabilir. İşlem sonrası ilk 3 gün sıvı beslenilmesi gerekir. Sıvı diyette yağsız süt, hafif ve kıvamsız çorbalar, az kalorili gazsız içecekler bulunmaktadır. İlk üç günden sonra yağsız yoğurt, koyu kıvamlı çorbalar ile normal beslenme şekline geçiş yapılabilir. İşlem sonrası mide bulantısı ve geçici mide krampları oluşabilir. İlaç kullanımı ile mide rahatsızlıkları minimum seviyeye düşürülebilir. Kilo verme süreci hastadan hastaya genetik özellikler, yaş, yeme ve egzersiz alışkanlıkları, fazla kilo miktarı gibi birçok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ortalama olarak 6 aylık süre içerisinde vücut ağırlığının yüzde 20’lik kısmı kadar fazla kilolardan kurtulunabilir. 6 ay sonra balon çıkarılır. Beslenme ve egzersiz programına uyulmadığı takdirde verilen fazla kiloların geri alınması ihtimal dahilindedir.
1. Mide balonu patlar mı?
Yerleştirilen mide balonunun patlama şansı yok denilecek kadar düşüktür. Zor da olsa delinme durumu olabilir. Delinme durumunda balonu şişirmek için kullanılan mevi renkteki sıvı idrarı boyar ve bu durumdan hastanın haberi olur. Mavi sıvının sağlığa hiçbir negatif etkisi bulunmamaktadır.
2. Mide balonu uygulamasında yaş sınırı nedir?
Genellikle 18 yaş ve üzeri kişilere önerilen bir yöntemdir.
3. Mide balonu uygulamasında kilo sınırı nedir?
Vücut kitle endeksi 27-30 arası olan kişilere mide balonu uygulaması tavsiye edilebilir. Vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olan kişilere daha etkili sonuç alınması için obezite cerrahisi önerilir. Ancak kişi ameliyat olmak istemiyorsa mide balonu uygulaması da yapılabilir. Buna ek olarak obezite cerrahisi öncesinde, ameliyat olacak hastaların ameliyat öncesinde zayıflatılması ve cerrahi risklerin azaltılması amacı ile de uygulanabilir.
4. Mide balonu uygulaması tekrar edilebilir mi?
Belirli aralıklarla mide balonu uygulaması yapılabilir.
Son dönemlerde fazla kilolardan ameliyatsız kurtulmak için sıkça başvurulan bir yöntemdir. Bu uygulama sayesinde açlık hissi minimuma indirilerek kilo verme süreci hızlandırılır. İştah problemi olan, diyet programına uyum sağlamakta zorlanan ve egzersiz yapma alışkanlığı edinemeyen kişiler için etkili bir çözüm yöntemidir. Mideye yapılan botoks uygulaması mide sinirlerini ve kaslarını 4 ile 6 aylık süre ile kısıtlar. Bu sayede midede tokluk hissi oluşur. Sedasyon altında endoskopik yöntemle yapılan bir işlemdir. İşlem süresi 10-15 dakikadır. İşlem sonrası sedasyonun etkisi geçtiğinde hastamız taburcu olabilir. İşlem sonrası ilk 3 gün sıvı beslenilmesi gerekir. Sıvı diyette yağsız süt, hafif ve kıvamsız çorbalar, az kalorili gazsız içecekler bulunmaktadır. İlk üç günden sonra yağsız yoğurt, koyu kıvamlı çorbalar ile normal beslenme şekline geçiş yapılabilir. Kilo verme süreci hastadan hastaya genetik özellikler, yaş, yeme ve egzersiz alışkanlıkları, fazla kilo miktarı gibi birçok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ortalama olarak 6 aylık süre içerisinde vücut ağırlığının yüzde 10’luk kısmı kadar fazla kilolardan kurtulunabilir.
1. Mide botoksu uygulamasında yaş sınırı nedir?
Genellikle 18 yaş ve üzeri kişilere önerilen bir yöntemdir.
2. Mide botoksu uygulamasında kilo sınırı nedir?
Vücut kitle endeksi 24-27 arası olan kişilere mide botoksu uygulaması tavsiye edilebilir.
3. Mide botoksu uygulaması tekrar edilebilir mi?
Belirli aralıklarla mide botoksu uygulaması yapılabilir
Genel Cerrahi
Op. Dr. Taner Evcimik, 1978 yılında Hollanda’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Hollanda’da, lise öğrenimini ise Balıkesir’de tamamladı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Evcimik, Genel Cerrahi Uzmanlık eğitimini İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladı. 2008-2012 yılları arasında Erzurum Horasan Devlet Hastanesi’nde görev yapan Evcimik, daha sonra Azerbaycan’ın en büyük hastane gruplarından olan Bakü Medikal Plaza Hastaneler Grubu’nda Başhekim Yardımcılığı ve Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalıştı. Meslek hayatına Türkiye’de Acıbadem Sağlık Grubu Fulya Acıbadem Hastanesi’nde devam eden Genel Cerrahi Uzmanı Taner Evcimik, 2020 yılı ağustos ayında Özel Buhara Hastanesi’nin uzman hekim kadrosuna katıldı.
Randevu Al- PZT-CUM 09:00 - 17:00
- Cumartesi 09:00 - 13:00