TIBBİ BÖLÜMLER

Diş

Diş Ağrısı

Diş çürüğünün ilerlediği durumlarda dişin içerisindeki sinir – damar paketi etkilenebilir ve zamanla ağrı oluşabilir. Bazı durumlarda ise dişeti hastalıkları nedeniyle ya da travma nedeniyle dişler canlılıklarını kaybedebilir. Böyle durumlarda dişlerin enfeksiyon odağı olmadan ağız içerisinde kullanılabilmeleri için kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Diş ağrısı neden oluşur?

Dişte hissedilen ağrılar diş, dişeti ya da kemik kaynaklıdır. Öncelikle ağrının sebebi saptanmalıdır. Ağrı, çürük, iki diş arasına sıkışan gıdanın yapmış olduğu basınç, dişeti hastalıkları, dişte oluşmuş çatlaklar, dişeti çekilmesiyle açığa çıkan kök yüzeyi, minede meydana gelen aşınmalar ve hatta sinüzit gibi pek çok sebepten kaynaklanabilir. Ancak, diş ağrısının en sık karşılaşılan nedeni yetersiz ağız hijyeni varlığında gelişen derin diş çürükleridir.

Diş çürüğünde ağrı nasıl oluşur?

  • Dişin en dış katmanı olan minede sinir yoktur bu nedenle diş uyaranlardan rahatsız olmayız ancak içteki dokulara doğru ilerledikçe his artar. Çürüğe neden olan çok sayıda mikroorganizma, çürüğün ilerlemesiyle birlikte dişin içerisinde bulunan sinirlere ulaşabilir. Başlangıçta hafif olan ağrılar çürük ilerledikçe giderek şiddetlenir Ağrı farklı şekillerde oluşabilir. Soğuk ve sıcak uyaranlara karşı gelişen şiddetli ve uzun süreli ağrı, çiğneme esnasında baskıyla oluşan ağrı veya kendiliğinden başlayıp uzun süre devam eden ağrı görülebilir.

d1

Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları

Dişeti hastalıkları nedeniyle çürüğü olmayan sağlam dişler bile kaybedilebilir. Bu nedenle diş çevresi dokuların ( dişeti,kemik) sağlığının korunması da genel diş sağlığının korunması kadar önemlidir.

d2

Dişeti hastalığı nedir?

Dişeti hastalığı daha çok dişler üzerinde biriken bakteri plağı nedeniyle oluşan iltihabı bir hastalıktır.

Bakteri plağı nedir?

Dişler üzerinde oluşan açık sarı renkte, yumuşak yapışkan, uzaklaştırılması zor, kolonize olmuş bakterilerden oluşan bir biyofilm tabakasıdır. Plak içerisindeki bakterilerin salgıladığı kimyasal maddelerin dişetlerine ve dişeti altındaki kemiğe zarar vermesi sonucu dişeti hastalıkları oluşur.

Diş taşı neden oluşur?

Bakteri plağının diş yüzeyinden uzaklaştırılamadığı durumlarda diş yüzeyinde diştaşı ( tartar) oluşumu görülebilir. Başlangıçta yumuşak olan plağın tükürükteki minerallerin çökmesiyle sertleşmesi sonucu oluşur.

En sık görülen dişeti hastalıkları nelerdir?

İltihabi hastalık sadece etkilemiş ise diş eti altındaki kemiği de etkilemiş ise “ Periodontitis” adını alır.

Kronik periodontitis nedir?

Genellikle erişkin yaşta görülen ve yavaş gelişen bir periodontitistir. Genel dişeti hastalığı belirtileri dışında belirgin bir belirti vermediği için hasta tarafından göz ardı edilebilen ve geç fark edilebilen bir hastalıktır. Dişi destekleyen dokuların ( kemik) yavaş yıkımı ile karakterizedir.

Agresif periodontilis nedir?

Daha genç bireylerde daha şiddetli seyreden dişleri destekleyen kemiğin kaybı ile karakterize bir hastalıktır. Kalıtsal faktörlerin etkisi vardır.

d3

Dental Radyoloji

Ağız ve diş sağlığına teşhis, tedavi planı ve tedavinin takibi aşamalarında görüntüleme yöntemlerinin kullanımı başarıyı artıracaktır. Bu amaçla iki boyutlu görüntü veren radyografiler ve üç boyutlu görüntü veren tomografiler kullanılabilmektedir.

Dişlerin tedavisinde kullanılan kaç tip röntgen vardır ve bunlar ne amaçla alınır?

Tüm ağzın kemiklerini ve dişlerin durumunu gösteren panoramik radyografi, biraz daha detay görmek istediğimizde dişlerin iki veya üç tanesini beraber gösteren periapikal radyografi, çürük tespitinde kullanılan ağzın sağ ya da sol segmentini gösteren ısırma ( bitewing) radyografisi yapılacak olan işleme göre seçilebilir. Ayrıca özellikle implant planlaması gibi cerrahi işlemlerden önce alınabilen üç boyutlu görüntüleme yöntemler vardır.

Radyografiler diş hekimleri tarafından hangi amaçlar için kullanılır?

  • Çürüklerin tespitinde
  • Kanal tedavisi öncesinde ve tedavi sırasında
  • Dişeti hastalıklarının ilerlemiş olduğu vakalarda kemik hasarının tespitinde
  • İmplant cerrahisi öncesi planlamada ve tedavinin takibinde
  • Eklem rahatsızlıklarında
  • Dişler ve kemik ile ilgili kist ve tümör şüphesinde
  • Cerrahi işlemler öncesi gömük dişin pozisyonunun belirlenmesinde
  • Ortodontik tedavide çeneler arası, dişler arası ilişkinin tespitinde ve tedavi yönteminin belirlenmesinde
  • Tükürük bezi hastalıklarının
  • Çocukların diş gelişimi ve büyümelerinin takibinde
  • Diş ve çene kırığı şüphesinde

d4

Kanal Tedavisi

Diş kökünün içerisinde, halk arasında ‘dişin siniri ‘ olarak bilinen,dişi besleyen bir damar-sinir paketi bulunmaktadır.Tedavi edilmemiş çürükler nedeniyle bu dokunun hasarlanması ve/veya iltihaplanması durumunda dokunun uzaklaştırılıp , kök kanalının şekillendirilmesi,temizlenmesi ve ardından kanalın dolgu maddeleriyle doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilmektedir.Bazı durumlarda kanal tedavisinin başarısını arttırmak amacıyla lazer destekli tedaviler yapılabilmektedir.

d5

Hamilelik sırasında ağzımda ne gibi değişiklikler olur?

Hormon seviyelerindeki ani artış dişeti iltihaplarına eğilimi artırır. Eğer dişler ve dişetleri üzerinde biriken plak yeterince temizlenemezse kolaylıkla dişeti iltihabı ( dişetlerinde şişlik, kanama, kızarıklık), dişetinde hamilelik tümörü gelişebilir. Gebelik öncesi tedavi edilmemiş ciddi dişeti rahatsızlıkları olan hamile kadınlarda ise erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma riski vardır. Bu nedenle gebelik öncesi iyi bir ağız hijyeni rutininin kazanılmış olması ve dişeti tedavilerinin yapılmış olması önemlidir.

Gebeliğin özellikle ilk dönemlerinde görülen kusma ağız içinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde aşınmalara, hassasiyetlere ve çürüklere sebep olabilir. Özelikle kusmayı takiben hemen dişleri fırçalamak diş yüzeyindeki aşınmaları artırabilir. Bu nedenle kusma sonrası ağız bol su ile çalkalanmalı ve dişler yarım saat sonra fırçalanmalıdır.

Hamilelik süresinde tükürük daha asidik özellikler gösterebilir, bu durum dişleri çürüğe daha yatkın hale getirir. Doğru ağız bakımı ile yeni çürüklerin oluşumu engellenebileceği için anne adayının ağız bakımını gebelik öncesi düzene oturtmuş olması önemlidir.

Dişeti sorunu nedeniyle dişetleri kanayan, dişlerinde hassasiyet sorunu olan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Ağız hijyeninin yeterli derecede sağlanamadığı durumlarda dişeti hastalıkları ve çürükler gelişebilir. Değişen beslenme alışkanlıkları ve çürük yapıcı özellikli gıdaların sık tüketimi ( sık ara öğünler ve tatlı gıda tüketiminin artması, kuru meyve gibi) diş çürüklerinin oluşma riskini artırır

Hamilelik Öncesi Neden Diş Hekimime Muayene Olmalıyım?

Hamilelikte ağız içerisinde mevcut olan enfeksiyonlar erken doğuma ve / veya bebeğin düşük kilolu doğmasına yol açabilmekte ve gebelik sürecini zorlaştırabilmektedir. Bu nedenle Gebelik planlayan anne adaylarının diş hekimi kontrolünden geçmesi ve gerekli tedavileri yaptırması çok önemlidir. Bu şekilde sorunsuz ve diş sağlığı açısından stressiz bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz.

Hamilelik Öncesi Diş Hekimi Muayenesi Sırasında Neler Yapılacak?

  • Hem diş hem de diş eti sağlığınızın kontrol edilebilmesi için klinik muayeneye ek olarak radyografik muayenenin de yapılması gereklidir. Bu amaçla panoramik röntgen ve bazı durumlarda periapikal röntgenler alınmalıdır.
  • Dişlerde yani oluşmuş çürükler varsa tedavi edilmelidir.
  • Daha önce yapılmış tedavilerin mevcut durumu değerlendirilmeli, yenilenmesi gereken kanal tedavisi ya da dolgu olup olmadığı belirlenmelidir.
  • Gebelik döneminde ağız hijyeninin korunması çok daha önemli olduğu için, anne adayının protezleri varsa ( sabit köprüler ya da hareketli protezler) ağız içerisindeki uyumları ve hijyenin sağlanmasına engel teşkil eden durumlar tespit edilmelidir. Gerekli durumlarda protezler yenilenmelidir.
  • Hormonal değişimlerin yaşandığı hamilelik sürecinde dişetlerinin ağız içerisinde biriken plağa verdiği yanıt ve dişeti hastalıklarının görülme sıklığının artması nedeniyle mevcut dişeti hastalıkları da tedavi edilmelidir.
  • Özellikle gebelik döneminde nasıl bir ağız bakımı uygulanması gerektiğine dair diş hekiminizden detaylı bilgi almalısınız.
  • Gebelik süresince genellikle acil durumlar dışında diş tedavileri yapılmamaktadır. Ancak üç ayda bir rutin kontrollerin yapılması gelişmekte olan sorunların erken tespit edilmesini sağlayacağı için önemlidir. Bu nedenle gebelik öncesi kontrollerinizi tamamladıktan sonra gebelik döneminde de devam edecek rutin kontrollerin randevuları ayarlanmalıdır.
-Son Güncelleme:23.03.2022

Bölüm Doktorlarımız