• TOPUK DİKENİ TEDAVİSİNDE ESWT / ŞOK DALGA TEDAVİSİ

  • Kategori:

    Genel

  • Yayınlanma Tarihi:

    28 Eylül 2016

  • Paylaş:

ESWT, kısaca şok dalga tedavisi, vücut dışında oluşturulan şok (basınç) dalgalarının çelik başlı bir aplikatör vasıtası ile vücudun istenilen bölgesine odaklanmasına dayanan girişimsel olmayan yeni bir tedavi şeklidir.

Hastanemizde Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği’nde uygulanmakta olan ESWT (Ekstra Corporeal Shock Wave Therapy) tedavisi ile ortopedik alanda tedavisinde zorluk çekilen birçok rahatsızlığın tedavisi etkili ve çabuk bir biçimde yapılıyor.
ESWT cihazının tedavi alanları şunlardır; ESWT, kısaca şok dalga tedavisi, vücut dışında oluşturulan şok (basınç) dalgalarının çelik başlı bir aplikatör vasıtası ile vücudun istenilen bölgesine odaklanmasına dayanan girişimsel olmayan yeni bir tedavi şeklidir. ESWT tedavisi, topuk dikeninde % 85, tenisçi ve golfçü dirseğinde % 70, omuz kireçlenmesinde  % 80 başarı oranına sahiptir. ESWT ağrısızdır ve anestezi gerektirmez. Hasta ayaktan tedavi olur; hızlı ve olumlu sonuç alınır. Hasta için bu tedavi yöntemi ulaşılır olmakla birlikte ekonomik bir tedavi yöntemidir. ESWT tedavisinin ciltte oluşan hafif kızarıklık ve şişlik dışında önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Hastalar tedavi seanslarından sonra günlük işlerine devam edebilirler. ESWT tedavisi, hamilelerde, kanserli hastalarda ve kalp pili bulunanlarda, henüz gelişimini tamamlamamış kemiklerde ve baş-boyun ve sinirlere yakın bölgelere kesinlikle uygulanmamaktadır.

ESWT tedavisinin uygulama alanları şunlardır;

  • Epin Calcanei (Topuk Dikeni): Uzun süre ayakta kalanlarda, obezlerde, bazı romatizmal hastalıklarda, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde ve uzun süreli yürüyüş yapanlarda,
  • Lateral ve Medial Epikondilit (Tenisçi ve Golfçü Dirseği): El bileğinin aşırı kullanımı sonucu dirseğin iç ve dış yanında ağrı oluşmasında,
  • Kalsifik Omuz Tendiniti (Omuz Ağrısı): Genellikle orta yaşlarda sık görülen, nedeni tam olarak bilinmeyen omuz çevresindeki tendonların herhangi birine kalsiyum depozitlerinin birikmesi ile oluşan yangı nedeni ile gelişen omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığında,
  • Diğer Uygulama Alanları: Omuz sıkışması sendromu, kaslardaki ağrılı tetik noktalar, kronik tendon zorlanmaları ve kaynaması gecikmiş kırıklarda uygulanmaktadır.”

ESWT tedavisinin yumuşak doku seanslarında uygulama süresi yaklaşık 5–20 dakikadır. Ortalama 3 seans yapılmaktadır. 3–5 gün ara ile yapılan toplam 3 seans sonrasında yüksek oranda iyilik hali olup 4–6 hafta içersinde ağrı ve şikâyetler büyük oranda ortadan kalkarak hastanın yaşam kalitesi artmaktadır.

Tüm Makaleler