İlk bebeğini sezaryen ameliyatla doğuran Alev KARAKOÇ ikinci bebeğini normal doğumla dünyaya getirerek, sezaryen sonrası normal doğumun hayal olmadığını kanıtladı.

Özel Buhara Hastanesi geçtiğimiz günlerde bir ilke imza attı. İlk bebeğini sezaryen ameliyatla doğuran Alev KARAKOÇ ikinci bebeğini normal doğumla dünyaya getirerek, sezaryen sonrası normal doğumun hayal olmadığını kanıtladı

SSVD olarak bilinen sezaryen sonrası normal doğum, ilk doğumunu sezaryen yöntemiyle yapan annelerin ikinci ve sonrası doğumlarında normal doğum yapabilecekleri ve Sağlık Bakanlığı’nın da desteklediği bir yöntem. İlk doğumunu sezaryen yöntemle yapan Alev KARAKOÇ ikinci doğumunda normal doğumu tercih ederek kendini Kadın Doğum uzmanı Op. Dr. Gül Demet SAY KÖMEÇ’e emanet etti.

GÜVEN VE KARAR ÖNEMLİ

Normal doğum yapma konusunda istekli ve kararlı olduğunu ifade eden KARAOÇ, uzun zamandır Erzurum’da SSVD’yi yapabilen hastaneler konusunda bir araştırma yaptığını ve bu konuda Özel Buhara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gül Demet SAY KÖMEÇ’i seçtiğini ifade etti. SSVD konusunda doktora güvenmenin ve kararlı olmanın çok önemli olduğunu ifade eden Alev KARAKOÇ, bebeğinin sağlıklı olduğunu ve doğumdan kaynaklı hiçbir sıkıntı yaşamadığını anlattı.

SSVD NEDİR?

SSVD, sezaryen sonrası vajinal doğum, yani normal doğum anlamına gelir. Sağlık Bakanlığı, kadın doğum ve perinatoloji dernekleri işbirliği ile hazırladığı Doğum Eylemi Rehberi içinde SSVD’yi destekler. SSVD için karar veren her anne adayı bir risk taşımaktadır. Sezaryen sonrası normal doğum konusunda anne adaylarının kafasında oluşabilecek soru işaretlerini gidermek üzere konuşan Op. Dr. Gül Demet SAY KÖMEÇ, “Ülkemizdeki en büyük sorun, hamileliklerin birçoğunda olduğu gibi ‘abartılmış riskler sonucu’ annelerin kaygıya sürüklenmesidir. Bu abartılan risk kavramları miat aşımında, biraz büyük bebeklerde, hafif yüksek çıkan kan şekeri değerlerinde de karşımıza çıkar” dedi.

ARA İKİ 2 YIL OLMALI

Op. Dr. Gül Demet SAY KÖMEÇ, “Annelerin ihtiyaç duydukları en önemli duygu, kendilerinin ve bebeklerinin güvende olduklarını hissetmeleridir. SSVD konusunda annelerin önüne konulan en büyük risk, doğum sırasında eski dikiş yerindeki açılma sonucu meydana gelebilecek istenmeyen durumlardır. Abartılan riskin oranı sadece yüzde 0.5-1.5 arasındadır. Sezaryen ve normal doğumun arasındaki sürenin en az iki yıl olması koşuluyla rahatlıkla anne adaylarına SSVD öneriyoruz” diyerek bilgi verdi.

Tüm Makaleler

Defibrilatör - Marka Ge Model Cardıoserv