BUHARA'DA TEDAVİ
Metabolik Cerrahi

Diyabet Cerrahisi

Diyabet (Şeker Hastalığı) insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan, ömür boyu süren bir hastalıktır.

insülin, pankreas adını verdiğimiz organımızdan salgılanan bir hormondur. Kandaki glukozun (şekerin) yükselmesine neden olur. insülin olmadan, vücudumuz alınan gıdaları istenilen şekilde kullanamaz. Eğer insülin hormon u tamamen eksikse bu diyabete "Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet)" denir. Genellikle çocuk veya genç yaştaki hastalarda görülür.

Eğer insülin hormonu var, ama miktarı azsa veya dokularda insüline karşı direnç varsa, bu diyabete de "Tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet)" denir. Genellikle 35 yaşından sonra görülür

Diyabet

Ömür boyu süren bir hastalıktır.

insülinin eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşur.

Kan şekerinin yükselmesine neden olur.

Vücüt Kitle İndexi (VKİ=BMI) : Vücut ağırlığının kişinin boyunun metre olarak karesine bölünmesi ile bulunur. Örneğin 1.70 metre (170 cm ) boyunda 120 kilogram ağırlığında birinin 120/1.70*1.70= VKİ(BMI): 41.52 dir.

Kimlere diyabet ameliyatı uygulanır?

-18-65 yaş arasında,

beden kitle indeksi 40 kg/m2’nin üzerinde (morbid obez) olması

-Vücut kitle indeksi 35In üzerinde olmasi

- Vücut kitle indeksi 30 un üzerinde ve kontrol edilemeyen diyabet olması

Tup Mide Operasyonu (Sleeve Gastrektomi)

Tüp mide ameliyatlarında, midenin hacminin küçültülmesi (yaklaşık 60-100cc) ve böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesi hedeflenir. Bu amaçla, midenin belli bir bölümü cerrahi işlemle çıkarılır ve geriye tüp şeklinde (yaklaşık bir muz büyüklüğünde) bir mide bırakılır. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmamaktadır. Bu hormonlarin kalkmasi ile erken faz insülin salgisi artar ki bu erken donemde hem diabeti hemde insülin direncini ortadan kaldirir.

Bu operasyonla sadece alınan gıdanın miktarı kısıtlanır; gıdaların emilimi aynı şekilde devam ettiği için hastanın dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması gerekmemektedir.

Tüp mide ameliyatları da laparoskopik yöntemle uygulanır. Küçük kesilerden karın boşluğuna girilerek ameliyat gerçekleştirilir.

Mide bypass ameliyatlari:

Hem mide kapasitesini küçülterek (kısıtlayıcı) hem de ince bağırsakların belli bir bölümünü devre dışı bırakarak (emilimi bozucu) kilo kaybı sağlayan bir cerrahi prosedürdür. Laparoskopik yöntem ile uyguladığımız gastrik bypass ameliyatı özellikle Tip2 diabetin kontrolünü daha etkili bir şekilde sağladığı için, Tip2 diabet ve obezite hastalığı olan adaylarda ön plana çıkan cerrahi yöntemidir.Klinigimizde Transit Bipartisyon ameliyati genellikle tercih edilmektedir.

Transit Bipartisyon ameliyatına ait 5 yıllık sonuçlar 2012 yılında yayımlanmış olup, hastaların 5 yıllık süre zarfında fazla kilolarının %74’ünü verdiklerini ve %86’sının kan şekeri değerlerinin ilaçsız olarak kontrol altında olduğunu göstermektedir.

Diyabet Cerrahisinin Sonuclari:

Şeker hastalığı sonlanabilir (uygun hastada %90 dan fazla)

Kontrol edilemeyen şeker hastalığı kontrol altına alınabilir,

Hastalığın gidişin yavaşlatılabilir

Şeker hastalığının komplikasyonları önlenebilir.

Bu ameliyat sonrasında insülin drenci ortadan kalktığı için pankreastan salgılanan daha az insülin ile şeker düzenlemesi yapılabilir. Bunun sonucunda pankreasın rezervi daha uzun süre korunmuş olmaktadır.

-Son Güncelleme: 07.06.2022