- Anasayfa
- Lazer İle Genel Cerrahi
Basur, Sinüs, Kıl Dönmesi, Fistül, Fissür Ameliyatları
HEMOROİT LAZER ABLASYONU YÖNTEMİ
Proktolojide en büyük hastalık grubu olan hemoroitlerin lazer ablasyon tedavisi 10 yıldan fazla süredir tüm dünyada uygulanmakta olup cerrahi lazer sistemleri de bu alandaki yerini almış bulunmaktadır. Lazer problarımız üstün geometride lazer yönlendirmesi yapabilmesi sebebiyle yüksek çözünürlükte sadece hedef bölgede etki avantajı sağlamaktadır. Böylece istemsiz bir şekilde sağlıklı dokularda hasar oluşmamaktadır.
PLONİDAL SİNÜS VE ANAL FİSTÜL LAZER ABLASYONU
Pilonidal sinüs ve anal fistülde Hemoroit de olduğu gibi lazer ablasyonu güvenilirlikle kullanılmaktadır. Sinüs duvarlarının ve füstil kanalının lazer enerjisi ile dokubütünlüğünü yeniden sağlanmasıyla ile oluşan iyileşme ve tedavi ortaya çıkmaktadır. Minimal invasiv ve ayaktan yapılan müdahale sonuçları son derece başarılıdır.
Lazer teknolojisi uygulanarak yapılan Hemoroit, plonidfal sinüs ve anal fistül girişimlerinin konvansiyonel ameliyat tekniklerine göre avantajları; ağrının çok az olması, kesi ve dikiş barındırmaması, sosyal yaşama dönüşün erken olması, hastanede kalış süresinin birkaç saatle sınırlanması sayılabilir.
Kliniğimizde lazer ablasyon ile Hemoroid, Anal fistül pl Sins ( Kıl Dünmesi) operasyonları uzun zamandır yapılmaktadır. Hastalara günübirlik yatış verilip birkaç saat sonra taburcu edilmekte ve ertesi gün işe dönüşleri olmaktadır. Tüm dünya olduğu gibi lazer ablasyonda A. Füstil de % 80 olan başarı oranı kliniğimizde de dünya oranlarıyla anı seviyededir. Özellikle kesi ve dikiş gerektirmemesi, ağrının minimum olması hızlı taburculuk ve erken işe dönüş nedeniyle hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Hemoroid (Basur) Nedir?
Makat bölgesinde bulunan toplardamarlarda farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen basınç artışını genişleyerek dengelemeye çalışır. Bu genişleme sonucu anüsten dışarı sarkarlar. Sarkan bu yapılar morumsu renktedir. Travmaya ve tahrişe bağlı olarak bu damarlarda delinme sonucu kanama oluşur.
Hemoroidler 2 gruba ayrılır. İç (internal) hemoroid ve dış (external) hemoroid. İnternal hemoroidler fazla belirti vermezler. Sadece makattan kanama şeklinde belirti verir. External hemoroid ise makat bölgesinde kaşıntı, ağrı ve acı gibi şikayetlere sebep olur. Kanama da görülebilir.
Hemoroide Neler Neden Olur?
- Kronik kabızlık
- Sık tekrarlayan ishal atakları
- Hamilelik
- Uzun süre oturarak yapılan işler (şoförlük vb.)
- Vücut geliştirmek için yapılan spor etkinlikleri
- Yeme alışkanlıkları (acı ve baharatlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi)
- Bağırsak içinde gelişen tümörler
- Uzun süren öksürük gibi karın içi basıncın arttığı durumlar
Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?
- Dışkılama sırasında kanama
- Makat bölgesinde ağrı
- Anüste elle hissedilen memeler
- Makat bölgesinde kaşıntı
Buna benzer şikâyetler hemoroid dışı diğer makat bölgesi hastalıklarında da görülebilir. Anal Fissür, Makat Fistül, perianal abse ve tromboz hemoroid ayrımı iyi yapılmalıdır.
Bayanlarda Hemoroid (Basur)
Kadınlarda hemoroid özellikle gebelik ve doğum sonrası dönemde sık görülür. Gebelikte annede meydana gelen hormonal değişiklik hemoroid oluşumunu tetikler
Bayanlarda hemoroid şikayeti neden artar?
Gebelikte annenin metabolizmasında meydana gelen değişime bağlı olarak daha sık kabızlık görülür. Gün geçtikçe bebeğin kilo alımına bağlı olarak kalın bağırsak hareketleri görülür. Annenin beslenme düzeni değiştiği için de kabızlık daha sık görülmektedir. Kilo alımıyla beraber karın içi basıncı artar ve bu da basur oluşumuna neden olur.
Hemoroid Basur Evreleri
1.Evre Hemoroid (Basur)
Bariz bir semptomu yoktur. Ancak rektoskopi ile görülebilir. Makat bölgesinden 3-4 cm yukarıda kabarıklık vardır. Tahriş olursa kanama görülebilir. Bazen hafif kaşıntı yapabilir.
2.Evre Hemoroid (Basur)
Ikınma sonucu dışarıya çıkan anüsten 1-2cm’lik kabarıklıklar olarak hissedilir. Ikınma bitince tekrar içeriye girer. Kanama, kaşıntı ve ara ara ağrı yapar.
3.Evre Hemoroid (Basur)
Ikınma sonucu dışarıya çıkan hemoroidler kendiliğinden içeriye girmezler. Kanama, kaşıntı ve ağrı dışında dolgunluk hissi ve ıslaklık tarif ederler. Elle itilince içeriye girebilir.
4.Evre Hemoroid (Basur)
Erken evrelerde tedavi edilmeyen hemoroidler son aşama olan 4. Evreye geçerler. Artık içeriye girmeyen ve hep makat bölgesinde kalan memeler vardır. Kanama, kaşıntı, ağrı, ıslaklık hissi ve dolgunluk hissi vardır.
Hemoroid Basur Tanısı
Fizik muayene ve anoskopik inceleme en sık kullanılan yöntemlerdir. Fizik muayene sırasında hemoroid ileri evrelerde ise hassas bir şekilde palpe edilebilir. Anoskopik muayene özellikle erken evrelerde ve internal hemoroidlerde tanı konulmasını sağlar.
Hemoroid Basur Tedavisi
Öncelikle hemoroide neden olan durumun tedavi edilmesi gerekir. Bağırsak hareketlerini düzenleyen ilaçlar verilebilir. Hastanın diyeti düzenlenir. Hemoroid hastalığında lokal olarak kullanılan krem ve pomatlar da mevcuttur.
Cerrahi olarak uygulanan ve genel anestezi altında yapılan klasik hemoroidektomi operasyonları vardır. Bu ameliyatlarda ortalama 1-2 gün hastanede yatılması gerekir.
Günümüzde daha çok ameliyatsız yöntemler kullanılmaktadır. Hasta hem anestezi olmaktan hem de hastanede yatmaktan kurtulmuş olur.
5 dk öncesi ve sonrası
Lazer Ablasyon Hemoroid Tedavisinin Avantajları
- Hasta aynı gün işine dönebilir.
- Narkoz ve narkoz riski yoktur.
- Ameliyat stresi yoktur.
- Ağrı minimaldir.
Hastalarımızın en önemli avantajı aynı gün rahatsızlık sebeplerini öğrenip, aynı gün işlem(müdahale) ardından rahat bir şekilde evlerine dönebilmeleridir.
Proktolojide en büyük hastalık grubu olan hemoroidlerin lazer ablasyon tedavisi 10 yıldan fazla süredir tüm dünyada uygulanmakta olup cerrahi lazer sistemleri de bu alandaki yerini almış bulunmaktadır. Lazer problarımız 1500nanometre dalga boyunda üstün geometride lazer yönlendirmesi yapabilmesi sebebiyle yüksek çözünürlükte sadece hedef bölgede etki avantajı sağlanmaktadır. Böylece istemsiz bir şekilde sağlıklı dokularda hasar oluşmamaktadır.
Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir?
Halk arasında makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür, anal kanalın içinde yer alan ve dışarıdaki hassas cilt bölgesine doğru uzanan küçük yırtılmalardır. Genellikle aşırı ıkınma durumlarında ortaya çıkabilen fissürler oluştuktan sonra dışkılama çok daha zorlaşmaktadır. Ayrıca anal fissürlerin oluşmasından sonra hastalar bilmeden de olsa makatlarını sıkarak dışkılama sırasında fissürün gelişmesine sebebiyet verebilirler.
Anal Fissür Oluşma Sebepleri Nelerdir?
- Aşırı baharatlı ve acı gıdalar tüketme ile anal fissür oluşabilir.
- Bazı ishal durumlarında makat bölgesi aşırı derecede kullanılacağı için de makat çatlakları oluşabilmektedir.
- Makattan sert dışkıların geçişi sırasında aşırı zorlama ile oluşabilir.
- Kabızlık durumlarında uzun süren ıkınmalar ile makat çatlağı olabilir.
- Anal fissür bayanlarda doğum sonrasında da çok görülmektedir.
Makat Fissür Belirtileri Nelerdir?
- Makatta parlak kırmızı renkte kanama
- Makat bölgesinde hissedilen ağrı ve kasılmalar
- İrritasyona bağlı olarak gelişen kaşıntılar
Anal Fissür Kansere Dönüşür Mü?
Makat çatlağı (anal fissür) rahatsızlığı kansere dönüşmez. Ancak fissür, kanser ve diğer hastalıklar ile karıştırılabilmektedir. Bazen gerçek hastalık kanser iken kanserin belirtileri hemoroid ve fissüre benzediği için teşhiste gecikme ve sapmalar meydana gelebilir.
Makat Fissür Hangi Hastalıklar İle Karışabilir?
Anal fissür ile karışabilen hastalıklar; anüs ve rektum kanseri, rektosel, rektal polip, ülseratif kolit, perianal apse ve fistüldür.
Merkezimizde Ameliyatsız Anal Fissür Tedavisi yapılmaktadır.
Makat Fistülü Nedir?
Fistül, iki doku veya iki organın yüzeyi arasında normalde olmayan bir kanalın (bağlantının) oluşması durumuna verilen isimdir. Anal Fistül ise sindirim kanalının son halkası olan makat kanalı (anal kanal, anüs) ile makat bölgesinin etrafında bulunan deri arasında gerçekleşen anormal bir bağlantı olarak tanımlanmaktadır.
Erkeklerde daha sık görülen Anal Fistül rahatsızlığı özellikle 25-65 yaş aralığındaki bireylerde daha sık görülür.
Makat Fistülü Belirtileri Nelerdir?
Ancak kesin tanı konulduktan sonra tedavisine başlanan anal fistülün belirtileri;
- Makat bölgesinden sarı renge sahip enfeksiyonlu yapıda kanlı akıntı gelebilir.
- Anal bölgede şişlik hissi
- Ateş ve titreme belirtileri
- Halsizlik
Merkezimizde Makat Fistülü Tedavisi
- Özel Buhara Hastanesine gelen anal fistül hastaları öncelikle detaylı bir şekilde muayene edilir.
- Muayene sonrasında hastalar, hastalık ve tedavi hakkında bilgilendirilir.
- Hijyenik ortam sağlamak adına hastalar kendilerine ait özel odalarına alınır.
- Steril müdahale yapılabilmesi için hastalar steril müdahale odasına alınır.
- Hastalara müdahale işlemi için önce lokal anestezi uygulanır.
- Hasta ile birlikte karar verilen ameliyatsız tedavi yöntemi 5-10 dakika gibi kısa bir sürede steril şartlarda uygulanır.
- Ameliyatsız tedavi işleminin ardından hastalar dinlenme amacı ile özel odalarına alınır.
- Dinlenen hastalar hiçbir işgücü kaybı yaşamadan işlerine ya da evlerine döner.
Ameliyatsız Makat Fistülü Tedavisinin Faydaları
- Ameliyatsız tedavide narkoz uygulanmadığı için narkoz riski yoktur.
- Tedavi yöntemi ameliyatsız olduğu için klasik yöntemlerde hastalarda görülen ve tedavi sürecini olumsuz etkileyen ameliyat stresi oluşmaz.
- Tedavi sonrasında anal fistül hastalığının yol açtığı ağrılar net bir şekilde yok olur.
- Ameliyatsız tedavinin sağladığı en büyük avantaj ise hastalar tedavi sonrasında hiçbir iş gücü kaybına maruz kalmadan tedavi sonrası işlerine veya evlerine rahat bir şekilde yürüyerek dönebilmektedirler.
Ameliyatsız anal fistül tedavisinin hastalara sağladığı en büyük avantaj hastalığın teşhisinin konduğu aynı gün tedavi olunması ve hastaların hiçbir iş gücü kaybı yaşamadan yürüyerek evlerine dönebilmeleridir.
LAZER İLE ANAL FİSTÜL OPERASYONU
Anal Fistül hemoroit de oluğu gibi lazer ablasyonu güvenilirlikle kullanılmaktadır. A.Fistül duvarlarının ve kanalının lazer enerjisi ile doku bütünlüğünü yeniden sağlanmasıyla ile oluşan iyileşme ve tedavi ortaya çıkmaktadır. Minimal invasiv ve ayaktan yapılan müdahale sonuçları son derece başarılıdır.
Lazer teknolojisi uygulanarak yapılan Anal Fistül girişimlerinin konvansiyonel ameliyat tekniklerine göre avantajları;ağrının çok az olması,kesi ve dikiş barındırmaması,sosyal yaşama dönüşün erken olması,hastanede kalış süresinin birkaç saatle sınırlanması sayılabilir.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir?
Halk arasında kıl dönmesi olarak da bilinen pilonidal sinüs, genellikle kuyruk sokumu kemiğinin üst kısmında görülmektedir. Çoğunlukla yanlış oturma ve sürtünme yoluyla açılan ufak deliklerden kılların içeri girmesi ile oluşur. Kaba etlerin arasındaki bölgeye doğru içeri giren kıllar bu bölgede iltihap, akıntı, apse, ıslaklık ve kaşıntıya sebep verebilmektedir. Kronik bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanan kıl dönmesi bilinenin aksine doğuştan değil daha sonradan gerçekleşen bir hastalıktır.
Pilonidal sinüs (kıl dönmesi) %95 gibi yüksek bir oranla kuyruk sokumu bölgesinde görülür fakat çok sık olmasa da bazı kişilerde göbek bölgesinde de görülebilmektedir. Koltuk altı, bacaklar ve yüz bölgelerinde görülen ve kıl dönmesi ile karıştırılan hastalık kıl dönmesi değil, kıl batması olarak tanımlanmaktadır.
Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür?
Kıl dönmesi hastalığı en çok erkeklerde, 15-40 yaş arası bireylerde, kıl yoğunluğu fazla, aşırı kilolu ve terleyen kişilerde görülmektedir. Ayrıca çok uzun süre oturarak çalışmak durumunda kalanlarda da (Şoför, öğrenci, yazılımcı vb.) kıl dönmesine sıklıkla rastlanmıştır. Özellikle gençlerde hormonların salgılanma dengesi ve bünyelerindeki değişiklikler cildi negatif şekilde etkile ve gençlerin bu dönemde ciltlerinde akne tarzında hastalıklar oluşabilir.
Kıl Dönmesi Belirtileri
Kıl dönmesi hastalığının mevcut belirtileri büyük, ağrı yaratan bir kitleden, ufak bir çukura kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Pilonidal sinüs rahatsızlığı bulunan alanda kanlı veya koyu renkli akıntılar meydana gelebilir. Enfeksiyon ile birlikte pilonidal sinüs bölgesi hassas bir duruma gelerek akıntı oluşturabilir. Eğer söz konusu iltihap şiddetli bir şekilde gerçekleşiyorsa bireyde halsizlik, bulantı ve ateş belirtileri de gözlemlenebilir.
Kendini birçok farklı belirti ile gösterebilen kıl dönmesi, kuyruk sokumunda gerçekleştiği durumlarda genellikle iltihap olana dek kendisini çok belli etmemektedir.
Hastanın Şikayetleri
- Makatta pis koku ve akıntı
- Kuyruk sokumunda şişlik ve ağrı hissedilir
- Kıl dönmesinin görüldüğü kuyruk sokumu bölgesinde bir giriş deliği görülebilir
- Hastaların birçoğu kıl dönmesini yağ bezesi veya sivilce benzeri bir şişlik olarak tanımlamaktadır.
- Kıl dönmesi iltihabı kaşıntı ve ateş gibi belirtilerle de hastalara rahatsızlık verebilir.
Kıl dönmesi hastalığının tedavisi konusunda en modern ve en üstün yöntem olan ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi (mikrosinüsektomi)’nin avantajları:
- Hastaların en önemli kazancı aynı gün içerisinde kıl dönmesi tanısı konulup, aynı gün tedavi yapılıp rahat bir şekilde hiçbir iş gücü kaybı yaşamadan evlerine dönebilmeleridir.
- Ayrıca klasik kıl dönmesi ameliyatlarında rahatsızlığın nüks oranı %40 iken ameliyatsız tedavide bu oran yalnızca %3 civarındadır.
- Ameliyat yapılan kıl dönmesi tedavilerinde 15-30cm’lik ameliyat izi kalırken söz konusu iz ameliyatsız tedavide hiç görünmeyecek kadar (1-2cm) ufaktır.
- Narkoz ile gerçekleşen kıl dönmesi ameliyatlarından sonra hasta birkaç gün hastanede kalınması gerekiyor fakat ameliyatsız tedavi ile yalnızca 15 dakikada hasta evine veya iş yerine geri dönebilmektedir.
- Klasik ameliyatlardan sonra hastaya 10-15 gün banyo yasağı getirilirken ameliyatsız tedavi ile kıl dönmesinden kurtulan hastalar tedavi sonrası banyoya, denize veya havuza girebilirler.
- Ameliyat sonrası hastalarda oluşan yara bölgesinde oluşabilen kirli kanı emip yok etmesi için dren takılırken ameliyatsız tedavide bu uygulamaya gerek kalmamaktadır.
- Ameliyat ile tedavide en az 10-15 gün istirahat gerekli iken ameliyatsız tedavi olan hastalar aynı gün işine geri dönebilir.
- Klasik yöntemler ile gerçekleştirilen ameliyatlar sonrası 15 gün ağrı hissedilirken söz konusu ameliyatsız tedavide ağrı, herhangi bir ağrı kesiciye ihtiyaç duyulmayacak derecededir.
Hastalarımızın en önemli avantajı aynı gün rahatsızlık sebeplerini öğrenip ,aynı gün işlem(müdahale) ardından rahat bir şekilde evlerine dönebilmeleridir.
LASER İLE PİLONİDAL KİST OPERASYONU
Pilonidal sinüs hemoroid de oluğu gibi lazer ablasyonu güvenilirlikle kullanılmaktadır. Sinüs duvarlarının ve kanalının lazer enerjisi ile doku bütünlüğünü yeniden sağlanmasıyla ile oluşan iyileşme ve tedavi ortaya çıkmaktadır. Minimal invasiv ve ayaktan yapılan müdahale sonuçları son derece başarılıdır.
Lazer teknolojisi uygulanarak yapılan Pilonidal sinüs girişimlerinin konvansiyonel ameliyat tekniklerine göre avantajları;ağrının çok az olması,kesi ve dikiş barındırmaması,sosyal yaşama dönüşün erken olması,hastanede kalış süresinin birkaç saatle sınırlanması sayılabilir.
Siğil (HPV) Nedir?
Human Papilloma Virus olarak adlandırılan siğil, derinin en üst katmanına yerleşen enfeksiyonlar olarak tanımlanmaktadır. Siğillerin biçimleri bulundukları bölgeye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle siğiller, deri ile aynı renktedir ve kabarık şekillerdedir.
Genital Siğil Hastalığı Nedir?
Bulaşıcı bir hastalık olarak dikkat çeken genital siğil, insan derisinde oluşan et beni şeklindeki iltihaplı bir hastalıktır. Olabildiğince riskli ve tehlikeli bir hastalık olarak tanımlanan genital siğiller, kanser riski taşımaktadır.
HPV virüsünün derinin üstünde oluşturduğu tepki sonucunda oluşan genital siğillerin tedavisinde salisilik asit, elektrokoterizasyon ve lazer tedavisi kullanılmaktadır.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
- Siğillerin bulunduğu bölgede kaşıntı ve yanma
- Kanama
- Çıkıntı şeklinde deri lezyonları oluşturabilir.
- Deri kabarır
- Siğiller büyük ise kitle etkisi de yapabilir.
Lazerle Genital Siğil Tedavisi
- Diğer yöntemlere göre ağrısızdır
- Kesin sonuç vermektedir
- Sonuçlar hızlı bir şekilde görülmeye başlanır
- Lazer tedavisiyle birlikte siğilin dokusu ve damarları yakılır ve siğilin yok olması ile birlikte işgücü kaybı da azalır.
Siğil Tedavisi
- Merkezimize genital siğil şikâyeti ile gelen hastalarımız öncelikle detaylı bir biçimde muayene edilir.
- Muayene sonrasında hastalar, tedavi yöntemi hakkında doktor tarafından bilgilendirilir.
- Hasta ile birlikte karar verilen genital siğil tedavisi steril ortamda yalnızca 5 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.
- Tedavi sonrasında hastalar kendilerine özel olarak hazırlanan dinlenme odasında bir süre dinlenirler.
- Hastaların genital siğil tedavisinde lazer tedavisini seçmelerindeki en büyük avantaj hiçbir iş gücü kaybı yaşamadan tedavi sonrası yürüyerek evlerine veya işlerine gidebilmeleridir.
Hastalarımızın en büyük avantajı aynı gün hastalıklarının nedenini öğrenip, aynı gün tedavi olmaları ve hiçbir iş gücü kaybı yaşamadan yürüyerek evlerine ya da işlerine dönebilmeleridir.
- PZT-CUM 08:00 - 17:00
- Cumartesi 08:00 - 13:00